5+1 απαραίτητες αναβαθμίσεις

Ένα από τα θετικά της ποδηλασίας είναι η τεράστια ποικιλία διαθέσιμου εξοπλισμού, αλλά και το γεγονός ότι όποιος διαθέτει αρκετά χρήματα μπορεί ν' αποκτήσει τον ίδιο εξοπλισμό με τους κορυφαίους επαγγελματίες ποδηλάτες. Αυτό, συχνά μας μπερδεύει και καταλήγουμε σε αναβαθμίσεις που μπορεί να είναι χαμηλότερης σημασίας, ακριβότερες και λιγότερο ουσιαστικές. Η ακόλουθη λίστα αρχικά διαμορφώθηκε ως πρόταση σε ποδηλάτες σχετικά φρέσκους στο άθλημα, πιστεύω όμως ότι θα τη βρουν χρήσιμη και πιο προχωρημένοι συναθλητές.

1. Retül Bike Fitting (€180)

Δε νοείται ποδηλάτης που καβαλάει το ποδήλατο του πάνω από μία ώρα την εβδομάδα και δεν έχει κάνει ένα -έστω υποτυπώδες- bike fitting. Η πρόληψη τραυματισμών αλλά και η αύξηση άνεσης - επιδόσεων πάνω στο ποδήλατο δε χρειάζονται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία ώστε να πείσουν για τη σημασία τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4 διαφορετικές μάρκες bike fitting (BG Fit, Bike Fitting, Body Scanning και Retül) με κόστος από €25 έως €300. Έχω δοκιμάσει 3 από τις διαθέσιμες 4, με πιο πρόσφατη τη Retül (προφ. "Ρετούλ") -η διαδικασία της βασίζεται σε μετρήσεις που γίνονται από ένα εξειδικευμένο σύστημα αισθητήρων το οποίο δίνει στον τεχνικό μια πλήρη βάση δεδομένων όσον αφορά τη θέση οδήγησης του ποδηλάτη. Η φιλοσοφία τουRetül αλλά και σημαντικότερη διαφορά του από τα υπόλοιπα συστήματα bike fitting είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη ανάμειξη του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία, ώστε ν' αποφευχθούν πιθανά λάθη.

Δεν υπάρχει πιο σημαντική "αναβάθμιση" από ένα bike fitting, για οποιονδήποτε ποδηλάτη. Επίσης, είναι πιθανό μετά από ένα bike fitting να χρειαστεί αντικατάσταση το τιμόνι, ο λαιμός τιμονιού ή ο λαιμός της σέλας, καθώς συχνά αλλάζει η στάση οδήγησης του ποδηλάτου. Μη ξοδέψετε ούτε σεντ για την αναβάθμιση αυτών των περιφερειακών αν δεν έχετε κάνει πρώτα bike fitting!

2. Bike Gear Calculator (€0,00 - €0,99)

Bike Gear Calculator

Τα σωστά πατήματα σε μια μετάδοση ποδηλάτου κάνουν όλη τη διαφορά, όμως οι αλλαγές στις σχέσεις δίσκων και γραναζιών μπορούν να μπερδέψουν ακόμη και τους πιο έμπειρους ποδηλάτες. Η εφαρμογή Bike Gear Calculator (Δωρεάν ή €0,99 ανάλογα με την έκδοση) για φορητές συσκευές iOS και Android βοηθά να βεβαιωθείτε για την επιλογή των πατημάτων σας, μέσω ενός όμορφου γραφικού περιβάλλοντος το οποίο προσφέρει εκτενείς δυνατότητες παραμετροποίησης, ώστε να έχετε πάντα το σωστό αποτέλεσμα. Διαβάστε την πλήρη μας αναφορά πάνω στην εφαρμογή αυτή, εδώ.

3. Rotor Qrings οβάλ δίσκοι (€168-€175)

Rotor Qrings

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να περπατά όρθιο, και όχι για να ποδηλατεί. Αλλιώς θα είχε 4-8 πόδια για να παράγει πιο στρωτό πεταλάρισμα με μικρότερα κενά δύναμης. Σκεφτείτε τα Qrings της Rotor ως μια επέκταση οποιουδήποτε bike fitting: Φέραμε το ποδήλατο στα μέτρα μας, τώρα ας φέρουμε και το πεταλάρισμα. Διαβάστε περισσότερα για τα Qrings στη σχετική δοκιμή.

 

4. Πάτοι παπουτσιών BG Fit (€50)

BG Fit

"Τόσα χρόνια ποδηλάτης, τέτοιον πάτο δεν ξανάδα". Είναι γνωστό ότι η Specialized παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα της εργονομίας, αλλά το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα. Διατίθεται σε 3 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με το μέγεθος της καμάρας του ποδηλάτη και ενσωματώνει στο σχεδιασμό του τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την αίσθηση οποιουδήποτε ποδηλατικού παπουτσιού.

  • Το Longtitudional Arch υποστηρίζει καλύτερα την καμάρα του ποδιού και ενισχύει τη μεταφορά δύναμης στο πεταλάρισμα.
  • Το Metatarsal Button, ένα μικρό εξόγκωμα στρατηγικά τοποθετημένο ώστε ν' ανοίγει ελαφρώς τα δάχτυλα, μειώνει πόνους και μουδιάσματα που προκαλούνται στα πέλματα από το πρήξιμο των ποδιών.

 

5. Αντιανεμικό γιλέκο Endura Equipe (€59)

Endura Equipe

Το αντιανεμικό γιλέκο είναι η βάση οποιασδήποτε ποδηλατικής γκαρνταρόμπας -απαραίτητο 3 από τις 4 εποχές του χρόνου, το ρούχο αυτό κάνει τεράστια διαφορά στη θερμομόνωση, όταν φορεθεί. Το Equipe της Endura είναι από τα καλύτερα γιλέκα της αγοράς, και μακράν το καλύτερο για τα χρήματα του. Διαβάστε περισσότερα για το αντιανεμικό γιλέκο Equipe στη σχετική δοκιμή.

6. Strava (€0,00-€59,00/έτος)

Strava

Το Strava είναι το "εξτραδάκι" στη λίστα μου, εξ' ου και το "5+1". Χρησιμοποιώντας το ποδηλατικό GPS ή το Smartphone σας καταγράφετε τις διαδρομές σας, παρακολουθείτε την πρόοδο σας και συμμετέχετε σε προκλήσεις (challenges) χωρίς κανένα κόστος. Το πακέτο Premium προσφέρει εξελιγμένες λειτουργίες όπως τη δημιουργία στόχων, τη σύγκριση των επιδόσεων σας με άλλους ποδηλάτες, κ.α. Ουσιαστικά, είναι ένα εργαλείο παρακίνησης, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να ποδηλατείτε συχνότερα ή πιο δυνατά.