Yeti SB-66: Fun Machine!

Πριν από δύο μήνες είχαμε γράψει για την παραλαβή του Yeti SB-66 από την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας παράλληλα μια γρήγορη τεχνική αναφορά στο νέο μοντέλο της ιστορικής εταιρίας από το Colorado. Εν τάχει, αυτό που καθιστά το SB-66 "ξεχωριστό" είναι η τεχνολογία ανάρτησης "Switch" η οποία προσφέρει απόλυτα ομαλή λειτουργία, μέσω της ειδικής έκκεντρης άρθρωσης που αλλάζει φορά περιστροφής ανάλογα με το βαθμό συμπίεσης της. Ο σύνδεσμος "unibody" ενσωματώνει την έκκεντρη και άνω άρθρωση της ανάρτησης στο ίδιο στέλεχος, κρατώντας το σχεδιασμό όσο πιο λιτό (και ελαφρύ) γίνεται.

Παρέλαβα το λευκό αλουμινένιο Yeti δεμένο με σειρά Shimano XTR, τροχούς Mavic SLR, και γενικά στημένο -με την εξαίρεση του πιρουνιού Fox Talas 150 Fit και των πεταλιών Candy Mallet- ως ποδήλατο cross-country. Όχι ακριβώς όπως θα το έφτιαχνα αν ήταν δικό μου δηλαδή, αλλά και πάλι ανυπομονούσα να το καβαλήσω! Η οδηγία ήταν "μη το σπάσεις, ανήκει σε ιδιώτη και πρέπει να επιστραφεί άθικτο", έτσι πριν αρχίσω να το σετάρω για την αφεντιά μου, κατέγραψα όλες τις ρυθμίσεις του ιδιοκτήτη, ώστε να τις επαναφέρω πριν το επιστρέψω. Η ακόλουθη δοκιμή αφορά μόνο το πλαίσιο, καθώς σε αυτή τη μορφή εισάγεται στη χώρα μας.

Στο βουνό

Το SB-66 προορίζεται ως mountain bike για πάσα βουνίσια χρήση και το δείχνει από τις πρώτες πεταλιές. Είναι αποδοτικό χάρη στην RP23 της Fox (με επένδυση Kashima στην επιφάνεια ολίσθησης, παρακαλώ) αλλά και τη σχεδίαση Switch του αρθρωτού της ανάρτησης. Παρά τον όγκο που μοιάζει να είναι συγκεντρωμένος γύρω από τον κάθετο σωλήνα του πλαισίου, ο οποίος οπτικά δίνει την εντύπωση ενός "μπαμπάτσικου" ποδηλάτου, το Yeti κινείται αρκετά σβέλτα όταν ο αναβάτης του υπαγορεύσει τέτοιο ρυθμό στην ευθεία ή την ανηφόρα -σαν εκείνη την γεροδεμένη κοπέλα που λες ότι θα ασχολείται με την ελληνορωμαϊκή πάλη, αλλά τελικά έχει και απίστευτες χορευτικές φιγούρες. Πως έτσι; Η γεωμετρία της ανάρτησης δημιουργεί μια πολύ καλή πλατφόρμα πεταλαρίσματος ενώ διατηρεί ευαισθησία σε μικρά χτυπήματα, π.χ. εκείνες τις φυτευτές πετρούλες και λοιπές ρίζες που μπορεί να συναντήσετε σε ένα ανηφορικό μονοπάτι με χαμηλή ταχύτητα.

Yeti SB-66

Οι ανοιχτές κατηφόρες σε δασικούς ή αντιπυρικές δεν είναι θέμα για το Yeti SB-66. Φορέστε του ένα σετ "σωστών" ελαστικών και εφόσον κρατήσετε την ταχύτητα του εντός των δικών σας ορίων, δε θα έχετε εκπλήξεις -μόνο την άνετη αίσθηση των 15cm διαδρομής με τις αρθρώσεις να περιστρέφονται αβίαστα γύρω από τα Enduro Max ρουλεμάν και τους υπερμεγέθεις άξονες τους. Σε υψηλότερες ταχύτητες όπου το ποδήλατο αξιοποιεί μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, το όριο των 100mm συμπίεσης ενεργοποιεί την περιστροφή του Switch προς την αντίθετη κατεύθυνση και η ανάρτηση λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που ασκεί πάνω της η αλυσίδα. Από αυτό το σημείο και μέχρι το τέλος της διαδρομής της, η ανάρτηση "καταπίνει" με μεγαλύτερη βουλιμία τις ανωμαλίες του εδάφους. Το πεταλάρισμα πλέον είναι λιγότερο αποδοτικό, αλλά σε τέτοιες συνθήκες μιλάμε μόνο για μισές ή μεμονωμένες πεταλιές απλά για να συντηρήσουμε τη φόρα μας στο μονοπάτι.

Και πως μεταφράζεται όλο αυτό;

Αυτό που εισπράττει ο αναβάτης του SB-66 είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της ανάρτησης και η σταθερή, προβλέψιμη αίσθηση που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μοντέλο της Yeti. Αυτό, συν ότι επειδή -λόγω του αποδοτικού πεταλαρίσματος- έχει φτάσει στο μονοπάτι λίγο πιο ξεκούραστος απ' ότι με το παλιό του ποδήλατο, θα έχει περισσότερη διάθεση για "fun" όπου χωρίς να το καταλάβει θα πιέσει τον εαυτό του λίγο παραπάνω, και θα το χαρεί πιο πολύ. Tα berms στις στροφές ήταν σκέτη απόλαυση, πουθενά δεν ένιωσα ότι "θα το χάσω" και παρακαλούσα να έχει περισσότερα η διαδρομή!

Τι σου άρεσε στο SB-66;

Yeti SB-66Μου άρεσε η ποιοτικότατη κατασκευή του, το εμφανές επίπεδο τεχνογνωσίας που υπάρχει στο σχεδιασμό του, η συνολική αίσθηση, η σταθερότητα, η όλη συμπεριφορά του. Η δυνατότητα επιλογής πίσω άξονα 135mm/142mmX12mm είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, όπως και οι οδηγοί δρομολόγησης καλωδίου για ρυθμιζόμενο λαιμό σέλας (dropper post).

Το γεροδεμένο πλαίσιο των 3.4Kg με το tapered κούτελο, δίνει μια αίσθηση ελαφρύτερη του πραγματικού του βάρους. Αποτελεί μία από τις ελάχιστες επιλογές μου αν πλέον επέλεγα να αγοράσω 26άρι ποδήλατο βουνού, και πολύ θα ήθελα να προσθέσω ένα Yeti SB-66 στο στάβλο μου.

Τι δε σου άρεσε;

Δε μου άρεσε η τοποθέτηση της μίας και μοναδικής παγουροθήκης: Κάτω από τον διαγώνιο σωλήνα. Ότι υπάρχει στο μονοπάτι, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει πάνω στο παγούρι σας. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ευτυχώς οι αναβάτες all mountain/enduro και γενικά οι "μονοπατιάρηδες" σπάνια προτιμούν παγούρι αντί για υδροδοχείο πλάτης. Ειδάλλως, το μειονέκτημα της παγουροθήκης θα ήταν σοβαρό.

Για ποιόν είναι;

Για όλους. Ή τουλάχιστον όλους όσους τους αρέσει να περνούν καλά στο βουνό, και να ευχαριστιούνται τα αγαπημένα τους μονοπάτια πάνω σε ένα ποδήλατο που μετά χαράς θα τους κουβαλήσει ξανά στην αρχή του μονοπατιού αφού τελειώσουν την κατεβασιά τους. Α, και να διαθέτουν €1.999,00 ώστε να αποκτήσουν το πλαίσιο μαζί με την πίσω ανάρτηση. Βασικό.

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Yeti Cycles  |  Αντιπρόσωπος: Kassimatis Bikes