Niner Jet 9 RDO

Μετά από εξάμηνη θητεία στην παραμεθόριο των 29αριών hardtails, έφτασε η ώρα να υπηρετήσω πάνω στο Jet 9 RDO, τη ναυαρχίδα της Niner. Η οικογένεια ποδηλάτων Jet 9 περιλαμβάνει τρία μοντέλα πλήρους ανάρτησης για χρήση cross-country/marathon: Τα Jet 9 Alu, Jet 9 Carbon και Jet 9 RDO. Όλα τους διαθέτουν την ίδια σχεδίαση οπίσθιας ανάρτησης CVA (Constantly Varying Arc=Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Τόξο) ειδικευμένης για ποδήλατα με τροχούς 29" και η οποία προσφέρει 100mm διαδρομής στον πίσω τροχό. Μιας και πρόκειται για το προσωπικό μου ποδήλατο με διαφορετικό εξοπλισμό από τα πακέτα που προσφέρονται, το παρόν άρθρο αφορά πρώτα τη δοκιμή του πλαισίου, αλλά στη συνέχεια θα αναλύσω και ολόκληρο το "build" του Jet μου. Πριν ξεκινήσω, ας δούμε λίγο τι πραγματικά είναι η ανάρτηση CVA και αν στέκει ο βαρυσήμαντος τίτλος "ειδικά σχεδιασμένη για 29άρια".

Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Τόξο (U.S. Patent No. 7,934,739)

Εκτός από τους μεγάλους τροχούς, αυτό που θα βρει κανείς σ' ένα καλοσχεδιασμένο 29άρι που δεν υπάρχει σ' ένα αντίστοιχης κατηγορίας 26άρι ποδήλατο βουνού, είναι το μεγαλύτερο "drop" της μεσαίας τριβής του, δηλαδή πόσο κάτω βρίσκεται το κέλυφος της μεσαίας τριβής σε σχέση με τη νοητή γραμμή που σχηματίζεται αν ενώσει κανείς τους άξονες των δύο τροχών. Αυτό συμβαίνει ώστε να κρατηθεί χαμηλά το συνολικό ύψος του ποδηλάτου αλλά και το κέντρο βάρους του. Η σχεδιαστική ανάγκη αυτή, αλλάζει τις σχέσεις μεταξύ των κύριων κόμβων (κούτελο/μεσαία τριβή/άξονας πίσω τροχού) του 29αριού συγκριτικά με τις αντίστοιχες των 26αριών εξαδέλφων τους, άρα δημιουργούνται νέα σχεδιαστικά δεδομένα όσον αφορά τη γεωμετρία της πίσω ανάρτησης.

Niner Jet 9 RDO

Η αλήθεια είναι πως οπτικά, η CVA θυμίζει κοινά σχέδια τύπου παράλληλων συνδέσμων (parallel link), αλλά η ουσιώδης διαφορά της είναι ότι η κάτω έδραση του ψαλιδιού -με τη βοήθεια του επιπλέον συνδέσμου- βρίσκεται μπροστά από τη μετάδοση. Μέσω του συνδέσμου αυτού επιτυγχάνεται η σταθερή λειτουργία της ανάρτησης άσχετα με την επιλογή σχέσης, αφού η περιστροφή των πεταλιών ωθεί τον άνω και τον κάτω σύνδεσμο σε αντίθετη μεταξύ τους φορά. Έτσι, οι δυνάμεις που δέχονται αμφότεροι, εξουδετερώνουν η μία την άλλη μέσω του μονοκόμματου πίσω τριγώνου. Συνεπώς, η ροπή της αλυσίδας μπορεί μόνο να περιστρέψει τον πίσω τροχό, και όχι να συμπιέσει την ανάρτηση. Χμ, μάλλον το κάθετο "δοκάρι" μεταξύ άνω και κάτω ψαλιδιών για επιπλέον ακαμψία είναι λίγο πιο χρήσιμο απ' ότι νόμιζα, και ναι -το σύστημα είναι ολοφάνερα σχεδιασμένο πάνω στην ιδιαίτερη γεωμετρία ενός 29αριού. Η ανάδραση της ανάρτησης στη μετάδοση είναι απειροελάχιστη και η κάθετη διαδρομή του πίσω τροχού ακολουθεί τοξοειδή μεταβαλλόμενη πορεία. Εξ' ου και η ονομασία CVA.

Αρκετά με τα τεχνικά, εσένα πως σου φάνηκε;

Παραλαμβάνοντας το Jet 9 RDO, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα πριν ακόμη καβαλήσω το ποδήλατο (εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση) ήταν το αυξημένο βάρος: Το νέο μου πλαίσιο ζυγίζει 2.190gr, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το παλιό μου! Φυσικά και γνώριζα εξ' αρχής πόσο ζυγίζει το Jet, αλλά τώρα σκεφτόμουν "ελπίζω αυτό το πράγμα να πηγαίνει 'τάπα' στο βουνό, αλλιώς την έχεις πατήσει πολύ άσχημα φιλαράκο"...

Niner Jet 9 RDO

Πρώτη προπόνηση. Χάρη κυρίως στο κτηνώδες κυρίως τρίγωνο με μεσαία τριβή PF30, το δέσιμο του μονοκόμματου πίσω τριγώνου και τον πίσω άξονα 142x12mm, το πλαίσιο είναι τέρας ακαμψίας, και αυτό φαίνεται σε κάθε αλλαγή πορείας που ζητά ο αναβάτης από το Jet 9 RDO: Δείξε του που θέλεις να πας, και θα σε πάει. Η κάθε σου "επικοινωνία" με το ποδήλατο γίνεται χωρίς την παραμικρή "απώλεια σήματος" και το θηριώδες 29άρι υπακούει με ακρίβεια, σε κάθε ταχύτητα και κλίση. Στην κατηφόρα, όπως ακριβώς το περίμενα, τα 100mm διαδρομής των αναρτήσεων (μπροστά συνεχίζω να χρησιμοποιώ το SID XX WC της Rock Shox) σε συνδυασμό με τους 29άρηδες τροχούς κάνουν το έδαφος να μοιάζει πολύ πιο στρωτό απ' ότι είναι, φιλτράροντας όλο το φάσμα των κραδασμών πολύ καλά -σε αυτό βοηθά και η ανάρτηση Float CTD από τη Fox, με επίστρωση Kashima στην επιφάνεια ολίσθισης -πραγματικό διαμάντι, με γλυκιά αβίαστη λειτουργία χωρίς στατική τριβή. Αφιέρωσα λίγο χρόνο για να τη μάθω, και δε δυσκολεύτηκα να βρω την ιδανική μου ρύθμιση.

Niner Jet 9 RDO

Λέγεται πως το μεγάλο στοίχημα για κάθε XC ποδήλατο πλήρους ανάρτησης είναι να σκαρφαλώνει το ίδιο καλά με ένα hardtail. Λάθος! Δεδομένου ότι ο πίσω τροχός σ' ένα ποδήλατο αυτής της κατηγορίας δεν αναπηδά σε κάθε μικροεμπόδιο άρα κρατά περισσότερη επαφή με το έδαφος, ο ποδηλάτης πρέπει να απολαμβάνει βελτιωμένη πρόσφυση αφού τα ανεπιθύμητα "σπιναρίσματα" στις απότομες ανηφόρες ελαχιστοποιούνται. Άρα, ένα XC-FS θα πρέπει να σκαρφαλώνει καλύτερα από ένα hardtail! Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Jet 9, το οποίο πολύ γρήγορα άρχισε να μου δείχνει τι μπορεί να κάνει για μένα: Το μόνο που το μεγάλο RDO μου ζητούσε, ήταν να του δίνω ένα σταθερό στροφάρισμα στις πιο απότομες ανηφόρες, και αυτό φρόντιζε να με κρατά όρθιο και να μη σπινάρει. Τα τεχνικά ανηφορικά μονοπάτια αποκαλύπτουν όλη την καλή διάθεση του Jet να βοηθά τον αναβάτη του και να κρατά καθαρές τις σόλες των παπουτσιών του. Σ' ένα καλορυθμισμένο Jet 9, η ανάρτηση δεν σείεται καθόλου από το πεταλάρισμα του αναβάτη -περίτρανη απόδειξη πως η ενέργεια του δε θα ξοδεύεται άδικα, και ότι οι μηχανικοί της Niner έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Στο μέγεθος Medium η γεωμετρία με κούτελο 71.5°, κάθετο σωλήνα 74.5°, μεταξόνιο στα 1.116mm και εξαιρετικά χαμηλό κέντρο βάρους, είναι υπέροχη. Εδώ και τρεις μήνες που έχω το ποδήλατο, δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποιο μειονέκτημα συμπεριφοράς ή λειτουργίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι τελείως αψεγάδιαστο.

Καλωδίωση

Το Jet 9 RDO, όπως όλα τα ανθρακονημάτινα πλαίσια της Niner, διαθέτει εσωτερική δρομολόγηση καλωδίων. Είμαι ένθερμος οπαδός της πρακτικής αυτής, γιατί ομορφαίνει το ποδήλατο και προστατεύει τα καλώδια. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο όμως, θα χρειαστεί υπομονή -ή να το αναλάβει κάποιος άλλος για εσάς, όπως στην περίπτωση μου όπου το ανέλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία. Βέβαια δε θα αλλάζετε καλώδια συχνά, αλλά όταν αυτό συμβαίνει να είστε έτοιμοι να περάσετε τα καλώδια των ταχυτήτων (του πίσω φρένου παραμένει εξωτερικό) μέσα από το κυρίως τρίγωνο, και έπειτα να συνεχίσετε τη δρομολόγηση του καλωδίου για τον οπ.εκτροχιαστή μέσα από το πίσω τρίγωνο. Θέλει την ώρα του, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Η δυσκολία της καλωδίωσης είναι το μόνο μειονέκτημα που έχω εντοπίσει στο Jet 9 RDO.

Niner Jet 9 RDO

Το δικό μου Jet 9 εξοπλίστηκε με την ηλεκτρονική Ki2 που χρησιμοποιώ εδώ και ενάμιση χρόνο, και το team της Ksports χρειάστηκε να κόψει και να ξανακολλήσει τα καλώδια, καθώς και να "θάψει" τον διακλαδωτήρα της Di2 μέσα στο πλαίσιο -κάτι που κατάφεραν άριστα, όπως και την αντικατάσταση της αρχικής μπαταρίας με μία νέα, κατά πολύ ελαφρύτερης και μικρότερης που χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά τηλεκατευθυνόμενα. Όσες φορές και να τους ευχαριστήσω για την υπομονή που έδειξαν, δεν είναι αρκετές. Αναφέροντας τις ηλεκτρονικές μου αλλαγές, φτάνω στο σημείο που θα πω λίγα λόγια για το "build" του ποδηλάτου.

The build

Όπως προανέφερα, εκτός από την ηλεκτρονική Ki2 συνεχίζω να χρησιμοποιώ και το πιρούνι από το hardtail μου, Rock Shox SID XX World Cup(μοντ.2012) με διαδρομή στα 100mm. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις μου πολύ καλά και δε μου έχει δώσει ακόμη λόγο να το αντικαταστήσω. Οι τροχοί που χρησιμοποιώ πλέον είναι οι Reynolds 29er Carbon με βάρος ζυγισμένο στα 1.580gr για το ζεύγος και κύριο πλεονέκτημα την υψηλή ακαμψία του στεφανιού. Οποιοδήποτε 29άρι αναβαθμιστεί με τους τροχούς αυτούς, θα "σκληρύνει" αισθητά αλλά θα επιταχύνει και θα στρίβει καλύτερα απ' ότι πριν. Ο λαιμός της Niner έχει αντικατασταθεί από έναν Syntace F109 μήκους 100mm με κλίση -17° για ν' αντισταθμίσω το κούτελο του νέου πλαισίου που είναι 10mm ψηλότερο από το προηγούμενο. Ο ματ μαύρος λαιμός της Syntace με βίδες τιτανίου ζυγίζει μόλις 116gr ενώ είναι ικανοποιητικά άκαμπτος.

Niner Jet 9 RDO

Η ακαμψία όλων των εξαρτημάτων που τοποθετήθηκαν στο ποδήλατο ήταν εξ' αρχής σημαντική, λόγω της ακαμψίας του ίδιου του πλαισίου -όταν δεν ενδίδει αυτό, θα αναγκάζονται να ενδίδουν περισσότερο τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Η σέλα Gobi XM της Fizik με carbon ράγες παραμένει επιλογή μου και σε αυτό το ποδήλατο καθώς τη βρίσκω πολύ βολική, όχι ιδιαίτερα βαριά (199gr) και το σχήμα της βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου σε τεχνικά μονοπάτια. Μάλλον ο λαιμός σέλας Niner RDO δε θα μείνει για πολύ ακόμη πάνω στο Jet 9 μου, καθώς είναι λίγο βαρύς (220gr) και η ενδοτικότητα του που ήταν καλοδεχούμενη στο hardtail, εδώ είναι περιττή.

Ο δισκοβραχίονας 3D+ της Rotor συνεχίζει να δέχεται αδιαμαρτύρητα όση δύναμη μπορώ να παράξω, αλλά πλέον έχει αναβαθμιστεί με ελλειπτικούς δίσκους Qrings 38/25 της ίδιας εταιρίας. Η ρυθμιζόμενη γεωμετρία τους, μετά από λίγη συνήθεια κάνει το πεταλάρισμα πιο αποδοτικό βοηθώντας με έτσι να βγάζω πιο στρωτά τη δύναμη μου, κάτι που βελτιώνει ακόμη περισσότερο την πρόσφυση του πίσω τροχού.

Niner Jet 9 RDO

Στην άκρη του κάθε βραχίονα συνεχίζει να βρίσκεται ένα πετάλι Crank Brothers Eggbeater 4Ti. Τα έχω χρόνια, είναι πανάλαφρα (170gr/ζεύγος) και όσο μπορώ να τα ανασκευάζω με φρέσκα ρουλεμάν και κουζινέτα, δε σκοπεύω να τα αντικαταστήσω. Έχουν υψηλή ανοχή στη λάσπη, αλλά ο διάδοχος τους -όταν έρθει- θα είναι κάτι που θα μπορώ να κουμπώνω το παπούτσι μου ακόμη πιο γρήγορα, και ας ζυγίζει λίγο παραπάνω.

Τα φρένα μου παραμένουν τα XTR M985, με δισκόπλακες Ice-Tech 6-βιδών από τη σειρά XT, διαμέτρου 180mm εμπρός και 160mm πίσω. Είναι αρκετά βαριές (περ.260gr/ζεύγος) και παρά το θεωρητικό τους πλεονέκτημα στην ψύξη, πρακτικά δε με έχουν ενθουσιάσει. Ήδη σκέπτομαι να τις αντικαταστήσω με κάτι ελαφρύτερο.

Γρήγορη ματιά στα αναλώσιμα: Συνεχίζω να επιλέγω τις χειρολαβές ESI Chunky ως αγαπημένες μου, μόνο που τις προτιμώ πλέον σε μαύρο χρώμα γιατί βαριέμαι να τις καθαρίζω όταν λερώσουν. Τα ελαστικά που χρησιμοποιώ είναι τα WTB Nano Race 2.1 που δείχνουν να λειτουργούν καλά σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, και ενώ δεν είναι η ελαφρύτερη επιλογή για το ποδήλατο μου (περίπου 650gr/τεμάχιο) ταιριάζουν στο οδηγικό μου στιλ και τα έχω βολευτεί. Θα τα εμπιστευόμουν πολύ λιγότερο αν το καθένα δεν περιείχε 80ml από το "μαγικό" σφραγιστικό "Caffelatex" της ιταλικής Effetto Mariposa που με έχει σώσει ουκ ολίγες φορές. Το πέλμα τους φθείρεται γρήγορα σε βραχώδη εδάφη, αλλά το σχετικά χαμηλό τους κόστος αντισταθμίζει τη μειωμένη διάρκεια ζωής.

Το ολοκληρωμένο Jet 9 RDO μου μαζί με ένα GPS κοντέρ Bryton Rider 21 στο λαιμό του, έφτασε το συνολικό βάρος των 10.700gr και μια επίσκεψη στο Grammarios Bikes για λίγη "δίαιτα" κρίθηκε απαραίτητη, ώστε το ποδήλατο να πλησιάσει τα 10.5 κιλά (ανάλυση σε ξεχωριστό άρθρο).

Βαθμολογία (πλαίσιο μόνο):10/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Niner Bikes  |  Αντιπρόσωπος: Ksports