Quick Spin: BMC Fourstroke FS01

Η κατηγορία των 29ριών πλήρους ανάρτησης για αγωνιστικό XC εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες προτάσεις κατασκευαστών, αρκετές από τις οποίες μοιάζουν μεταξύ τους, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Το BMC Fourstroke FS01 (από €6.000,00 / FS02 από €3.000,00) που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στην Ελβετία φέτος το καλοκαίρι, εμφανισιακά δεν είναι το ποδήλατο που θα τραβήξει πρώτο την προσοχή σου, αλλά -αν είναι αυτό που ζητάς- θα σε κερδίσει από την πρώτη βόλτα. Η αναφορά BWC στα ψαλίδια του ποδηλάτου σημαίνει Big Wheel Concept και αναφέρεται στη γεωμετρία του Fourstroke, την οποία θα εξηγήσω παρακάτω. Ολόκληρη η κατασκευή του πλαισίου είναι από ανθρακονήματα, με την εξαίρεση των δύο ματ μαύρων, αλουμινένιων συνδέσμων της ανάρτησης. Εμπρός/πίσω αναρτήσεις της Fox, ένα πλήρες γκρουπ Shimano XTR 3x10 (!!!) και τροχοί DT Swiss XRL 1350 29" στελεχώνουν το σύνολο, συνοδευόμενα από "κόκπιτ" 3Τ Team και σέλα Fizik Tundra 2. Η συνολική ποιότητα του πακέτου με βάρος 10.5Kg (μέγεθος Μ χωρίς πετάλια) περιγράφεται μόνο ως κορυφαία.

BMC Fourstroke FS01

Το σημαντικότερο ίσως κριτήριο αγοράς ενός ποδηλάτου πλήρους ανάρτησης, είναι η λειτουργία της ανάρτησης. Το Fourstroke βασίζεται στο APS ή Advanced Pivot System, διαδρομής 100mm το οποίο χρησιμοποιεί έναν εικονικό άξονα περιστροφής (virtual pivot point / VPP) για να εξασφαλίσει ότι οι δυνάμεις που ασκούνται από το πεταλάρισμα θα εφαρμόζονται στη μετάδοση και όχι την ανάρτηση, ενώ η λειτουργία της ανάρτησης θα είναι απρόσκοπτη. Το πίσω τρίγωνο είναι μονοκόμματο και αναρτημένο στον άνω και κάτω σύνδεσμο, με όλες τις αρθρώσεις να περιστρέφονται σε υψηλής ποιότητας κλειστά ρουλεμάν. Οπτικά, η συνδεσμολογία της ανάρτησης θυμίζει το DW-Link πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο, αλλά η ομοιότητα σταματά στην εμφάνιση, αφού το DW-Link δεν είναι ανάρτηση VPP. Στη δεξιά πλευρά του άνω συνδέσμου υπάρχει βοήθημα για την ευκολότερη ρύθμιση αρχικής βύθισης της πίσω ανάρτησης (βλ. άνω δεξιά φωτογραφία)Fox Float CTD που χαίρει επίστρωσης Kashima.

BMC Fourstroke FS01

Αυτό που καθιστά το BMC Fourstroke πραγματικά ξεχωριστό, δεν είναι τόσο το APS, όσο η γεωμετρία και το στήσιμο του. Αν και λανσάρεται ως το κορυφαίο αγωνιστικό XC-FS της ελβετικής εταιρίας, κάποια χαρακτηριστικά της BWC γεωμετρίας του φαίνεται να μην είναι τόσο "καθαρόαιμα": Το [χαμηλό] κούτελο με την κάπως χαλαρή γωνία 70°, και ο κοντός λαιμός τιμονιού (70mm) θυμίζουν περισσότερο trailbike παρά αγωνιστικό MTB, αλλά σε συνδυασμό με τα κοντά ψαλίδια (445mm), τη χαμηλή μεσαία τριβή (40mm drop), τον σχετικά μακρύ οριζόντιο σωλήνα και το φαρδύ τιμόνι, δίνουν στο Fourstroke μια ζωντανή, διασκεδαστική συμπεριφορά που όμως κρατά το ποδήλατο σταθερό και προβλέψιμο σε υψηλές ταχύτητες ή όταν αυτό κυλά πάνω από κάποιο εμπόδιο. Το μέγεθος και η διατομή των σωλήνων, η διαστρωμάτωση του carbon, το tapered κούτελο 1.5" σε 1.125" και σχεδιαστικά στοιχεία όπως το διπλό τελείωμα του οριζόντιου σωλήνα, προσδίδουν μια πολύ στιβαρή αίσθηση στο ποδήλατο -κάτι που εμπνέει τον αναβάτη του ν' αξιοποιήσει την "παιχνιδιάρικη" γεωμετρία BWC στο έπακρο της.

BMC Fourstroke FS01

Τα μονοπάτια του Grenchenberg ήταν νωπά από το ψιλόβροχο που έπεφτε κατά διαστηματα εκείνη τη μέρα, και το έδαφος ήταν στρωμμένο με φύλλα και κλαδάκια, με αραιά και που κάποιους πεσμένους -και αρκετά γλιστερούς- κορμούς δέντρων. Τα 2.2" ελαστικά (το ποδήλατο δοκιμής φορούσε Onza Canis, ενώ το μοντέλο πωλείται με Continental RaceKing/RaceSport) δε χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρουν πρόσφυση, ενώ οι χαμηλές πιέσεις που επιτρέπει το μεγάλο τους προφίλ, κάνουν τα γλιστερά σημεία λιγότερο αγχώδη. Ο συνδυασμός των μεγάλων ελαστικών με τα κοντά ψαλίδια και την πίσω ανάρτηση που "διάβαζε" άριστα το έδαφος, έκανε ακόμη και το πιο απότομο ανηφορικό μονοπάτι της διαδρομής να βγει χωρίς να φοβάμαι ότι θα μου λείψει η πρόσφυση -παρότι πάσχιζα ν' αποφασίσω μεταξύ μικρού και μεσαίου δίσκου στον τριπλό δισκοβραχίονα. Ο κοντός λαιμός τιμονιού σημαίνει ότι αν ξεχαστείς και χαζέψεις λίγο σε μια αργή απότομη ανηφόρα, ίσως βρεθείς εκτός πορείας: Ο αναβάτης του FS01 πρέπει να παραμένει συγκεντρωμένος στις έντονες ανηφορικές κλίσεις!

Όσο αποδοτικό είναι το Fourstroke στο πεταλάρισμα, τόσο διασκεδαστικό είναι μόλις το μονοπάτι ισιώσει η κατηφορίσει: Ο κοντύτερος λαιμός μαζί με το τιμόνι των 720mm προσφέρουν υψηλό επίπεδο ελέγχου και δυνατότητα ταχύτατης διόρθωσης της πορείας. Όταν για κάποιο λόγο -λέμε τώρα- χαθεί η πρόσφυση του πίσω τροχού και το ποδήλατο τείνει να "διπλώσει", δεν υπάρχει κανένα άγχος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή διόρθωση στο τιμόνι και το ελβετικό 29άρι επανέρχεται χωρίς οδηγικές υπερβολές. Σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά αυτή παίζει και το πιρούνι ανάρτησης Fox 32 Float CTD επίστρωσης Kashima, με την στρεπτικά άκαμπτη κατασκευή του, τη βελούδινη λειτουργία και την πολύ ισορροπημένη αίσθηση που δίνει συνδυαστικά με τη Fox Float CTD πίσω.

BMC Fourstroke FS01

Στα πλεονεκτήματα του BMC Fourstroke FS01 συγκαταλέγονται: Η ξεχωριστή, διασκεδαστική γεωμετρία του. Η πολύ καλή λειτουργία της ανάρτησης. Η ακαμψία του. Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος του πλαισίου. Η επιλογή των ταιριαστών περιφερειακών, με ποιοτικό και αισθητικό γνώμονα.

Ως μειονεκτήματα του FS01 αναφέρω τα ακόλουθα: Ο τριπλός δισκοβραχίονας 24/32/42 με δυσκόλεψε πολύ να "βρω τα πατήματα μου", έχοντας συνηθίσει εδώ και δυόμιση χρόνια τον διπλό. Το πλαίσιο δέχεται μόνο μεσαία τριβή τύπου BB90 pressfit (Shimano) για δισκοβραχίονες με άξονα 24mm -κάτι που περιορίζει τις επιλογές αναβάθμισης που έχει ο αγοραστής. Επίσης, τα εξωτερικά καλώδια ταχυτήτων που τρέχουν κατά μήκος του διαγώνιου σωλήνα μπορεί να λειτουργήσουν ως "λασπομαγνήτες". Παρόλο που είμαι οπαδός της Shimano, αν αγόραζα το BMC Fourstroke FS01 το πιθανότερο είναι πως θα επέλεγα την έκδοση XX1.

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: BMC | Αντιπρόσωπος: Ksports